Home   Objave   Nov projekt: Iz majhnega zraste veliko

Nov projekt: Iz majhnega zraste veliko

V Klubu študentskih družin Slovenije pripravljamo zelo zanimiv projekt Iz majhnega zraste veliko, za katerega potrebujemo kos obdelovalne zemlje v Ljubljani. Naša želja je, da bi vsaka družina imela možnost obdelovati svojo majhno gredico, na kateri bi lahko posadila tisto zelenjavo in sadje, ki bi ga najraje videla v svoji kuhinji.

Ker večinoma živimo v študentskem domu ali v majhnih stanovanjih v središču Ljubljane, kjer za vrtove ni prostora, smo prisiljeni kupovati zelenjavo in sadje v trgovinah, saj je tržnica za marsikoga od nas predraga.

 

Kljub temu pa smo kot vsak starš, ki si želi, da bi otroku ponudil zdrav obrok, pripravljen iz sestavin, ki so videle sonce in niso bile podvržene številnim škropivom. Še lepše pa je, če otroku ponudiš nekaj, kar si pridelal čisto sam. No, morda z nasvetom kakšnega soseda ali mame in babice.
 
Filozofija našega kluba je, da smo kljub slabšemu socialnem statusu vendarle mladi, polni energije, sposobni in kreativni, kar je potrebno vnovčiti. V upravnem odboru kluba smo si od nastopa našega mandata želeli, da bi lahko članom kluba dali priložnost, da pridobijo pomembne življenjske izkušnje. Ker ne moremo zagotoviti, da bi se znotraj naših dejavnosti vsak starš lahko kalil na svojem področju izobraževanja, menimo, da je takšen projekt vendarle nekaj, od česar bodo imele koristi številne družine.
Med drugim bi projekt deloval povezovalno, saj bi na skupnem zemljišču starši izmenjevali svoja mnenja glede obdelave zemljišča, otroci bi se lahko brezskbno igrali in pomagali svojim staršem, ter se pri tem tudi veliko naučili. S tem želimo spodbuditi družine, da se prehranjujejo zdravo, razvijejo odnos do zemlje in si same pridelajo hrano, s katero se prehranjujejo. Prvo leto bi zadeva potekala preizkusno, kasneje pa bi morda razmislili o nakupu oz. odkupu zemlje.
Sadove z zemlje bi seveda obirali šele v naslednjem letu, vendar bi se del radi lotili že to jesen. Projekt bi v celoti temeljil na ekološki pridelavi.

Če poznate kogarkoli, ki bi za preizkusno dobo enega leta odstopil/daroval kak kos zemlje, mu prosim predajte naše sporočilo. Zemlja je lahko tudi v zaraščanju, le da jo imamo možnost obdelati. S pomočjo pri projektu bo oseba naredila veliko za socialno povezanost, zdravje in srečo članov kluba.
Kontakt: Urška Trček urska.kocbek@gmail.com
 

3 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.